belvedere na hluboké | let it grow again!

Výstava

belvedere na hluboké | let it grow again!

Termín konání

9. 6. 2024 — 10. 11. 2024

Místo konání

Alšova jihočeská galerie

Hlavní výstava roku 2024! Výstava prohlubuje pochopení vztahu mezi uměním a ekologií. Přináší nové perspektivy pro zachování přírodních a kulturních hodnot v naší společnosti.

Strom hraje významnou roli v kulturní historii lidstva, protože na něj často přenášíme lidské vlastnosti a emoce, což se projevuje v umění. Strom se objevuje v různých uměleckých dílech od jeskynních maleb až po současné umění, a je zdrojem inspirace i materiálu. Projekt GROW galerie Belvedere ve Vídni a výstava Let It GROW Again! v Alšově jihočeské galerii úspěšně zvyšují povědomí o vztahu mezi uměním a ekologií a přinášejí nové perspektivy pro zachování přírodních a kulturních hodnot.

Výstava v Alšově jihočeské galerii konceptuálně vychází z velké prezentace tématu v Rakouské galerii Belvedere ve Vídni (23. 9. 2022 – 8. 1. 2023), se kterou AJG na pokračování tohoto ambiciózního projektu spolupracuje. Výstava v rozsáhlých prostorách Zámecké jízdárny v Hluboké nad Vltavou se řídí stejným principem jako její původní varianta ve Vídni, a to představit strom v umění jako nepřehlédnutelný vizuální znak, který je však v závislosti na jeho použití sdělován uchopitelně modelovým způsobem. Je tedy rozdíl, zda chce umělec vyjádřit obraz věčného života v bezstarostném prostředí, rodokmen své rodiny, nebo apel na nutné přehodnocení našeho ekologického chování. V prvním případě se jedná o symboly, ve druhém o diagramy a ve třetím o složité formy znakového jazyka, které lze dobře vysvětlit pomocí příkladů z dějin umění. Stejně jako je strom dynamickým organismem, i tato výstava se oproti té původní změní a ukáže nové perspektivy z nevyčerpatelného rezervoáru umění, tedy i celý tento výstavní projekt se vyvíjí, roste a problematizuje bytostně důležitý aspekt našeho života a přežití. Let It Grow Again!

K výstavě je bohatý doprovodný program, kde si na své přijdou úplně všichni. Dospělí, děti, milovníci tvoření, filmů, tance, historie i přírody. Doprovodný program naleznete zde.

Více informací k celé výstavě zde.

Adresa
Alšova jihočeská galerie
Hluboká nad Vltavou 144
Hluboká nad Vltavou 373 41
+420 387 967 041
www.ajg.cz

Instagram: @hlubokanadvltavou

Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram

Inspirujte se